Tel: +31 (0)76-5720672
Hoogwaardig en onderhoudsvrij

Op een vooraf verdichte en geprofileerde ondergrond wordt afdekfolie en wapening aangebracht. Vervolgens wordt beton met een bepaalde milieu-klasse en consistentiegebied gestort en wordt het oppervlak dicht geschuurd.

Op de nog plastische beton wordt in poedervorm een kleur-slijtlaag gestrooid en met zorg ingeschuurd. De beton wordt afgedekt met folie en door middel van mallen wordt er een motief aangebracht (het 'stempel procédé'). De afdekfolie wordt verwijderd en de print wordt afgewerkt. Als laatste wordt er een coating aangebracht, die de kleur-slijtlaag beschermt tegen uitdrogen, stuiven en UV stralen en die ervoor zorgt dat Creteprint er jaren perfect uit blijft zien. 

Bij het aanbrengen van betonprint kan er een tweedeling gemaakt worden qua materiaalkeuze:

  • Beton in de massa gekleurd
  • Beton ingeschuurd in de toplaag

 

Beton in de massa gekleurd:

Hierbij wordt er een kleurstof toegevoegd aan het betonmengsel waarbij in Nederland meestal 3% van het cementgehalte aan kleurstof wordt toegevoegd. Deze kleurstof wordt in poedervorm in de mixer toegevoegd waarna de kleurstof tijdens de rit naar de bouwplaats goed kan doormengen.

Beton ingeschuurd in de toplaag:

Hierbij wordt het beton gestort, in profiel gebracht en gespaand, waarna er een kleuroppervlakteverharder (kleurstof) aangebracht wordt. Dit aanbrengen gebeurt d.m.v. instrooien en daarna inschuren in de bovenlaag, dit met 1,8kg per m². Daags na het storten van het beton wordt deze schoongemaakt en dan dient er nog een coating aangebracht te worden.

Het verder aanbrengen van de print is voor beide methodes gelijk.

Voor- en nadelen betonprint:

In de massa gekleurd:

+ snellere verwerking

+ behoud van kleur bij slijtage/beschadiging

- snellere ontkleuring, waardoor ook grind zichtbaar wordt

- eerder aanslag van vuil

 

Ingeschuurd en gecoat:

+ zeer lange kleurvastheid (bij regelmatig onderhoud)

+ minimale vuilaanslag

- bij slijtage/ schade grijze beton zichtbaar

- langere productietijd

Lossingsprint

Bij lossingsprint wordt er een mat of mal gebruikt om een print in het betonoppervlak te maken. De keuze voor één van de methodes is afhankelijk van de functie van de betonverharding en van de weersomstandigheden bij het aanbrengen van de betonverharding.

Folieprint

Hierbij wordt het beton aangebracht, al dan niet ingeschuurd en glad afgewerkt. Daarna wordt er een zeer dunne folie op het beton gelegd, waarna met mallen of matten de print aangebracht zal worden. Na het aanbrengen van het print motief zal de folie verwijdert worden en zal de beton met een zachte bezem voorzichtig uitgepoetst worden.

Olie of lossingspoeder

Hierbij wordt het beton aangebracht, al dan niet ingeschuurd en glad afgewerkt. Daarna wordt er een lossingsolie of lossingspoeder(talgpoeder) aangebracht op het betonoppervlak, waarna met mallen of matten de print aangebracht zal worden. Bij het gebruik van lossingspoeder zal het betonoppervlak na uitharding schoongemaakt dienen te worden met een hogedrukreiniger.

Stencilprint

Hierbij wordt het beton aangebracht en glad afgewerkt. Hierna wordt een zg. stencil (geplastificeerde gestanste kartonnen rol) op het betonoppervlak gelegd en in de toplaag van het beton gerold. Hierna kan de toplaag eventueel ingeschuurd worden met een kleuroppervlakteverharder. Na het uitharden van het beton wordt het stencil verwijderd en het betonoppervlak schoongemaakt en eventueel gecoat.